Kymenlaaksolaisilla on tarvetta erityyppisiin terveyspalveluihin: akuuttipalveluista kiireettömiin palveluihin ja fyysisistä palveluista sähköiseen vuorovaikutukseen hoitajan tai lääkärin kanssa.
Maakunnassamme on lopetettu terveysasemia hyvinvointialueen viimevuotisilla päätöksillä. Tämä on lisännyt monen asukkaan matkaa lähimpään palvelupisteeseen. Tämän vuoksi liikkuvia palveluita on lisättävä pian, jotta hoidon maantieteellinen saavutettavuus saadaan turvattua mahdollisimman hyvin. Aluehallituksen puheenjohtaja Nina Brask haluaa myös edistää näiden palveluiden kehittämistä (KySa 31.3.25). Kannustaisin hyvinvointialuetta hakemaan tässä yhteistyötä naapurihyvinvointialueiden kanssa. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on jo yli kymmenen vuoden kokemus liikkuvista palveluista mm. näytteenottojen osalta. Samoin alueemme voisi ennakkoluulottomasti tehdä yhteistyötä maakuntamme kuntien kanssa monitoimiautomallien kehittämisessä.
Palveluiden saavutettavuuteen liittyy myös ajanvaraus. Siihen on tullut parannus Oma Kymenlaakso -sovelluksen myötä. Nyt on mahdollista tehdä itse ajanvarauksia puhelimitse ja saada sitä kautta myös digitaalisia palveluita. Tämä säästää monien asiakkaiden aikaa palvelun saamisen helpottuessa ja myös työntekijöiden resursseja, jotka kohdentuisivat muuten ajanvaraamiseen. Henkilöstöltä säästynyttä aikaa pitää kohdentaa lähipalveluihin, jotka ovat välttämättömiä mm. niille asiakkaille, joilla ei ole mahdollisuutta digitaalisten palveluiden käyttöön.
Maakuntamme asukkaat muodostavat heterogeenisen asiakasryhmän vauvasta vaariin ja Miehikkälästä Jaalaan. Siksi on erittäin tärkeää saada nopealla aikataululla nykyisten kavennettujen lähipalveluiden tueksi liikkuvia palveluita ja lisää digitaalisia palveluita hyvinvointialueella joulukuussa 2024 tehtyjen linjausten mukaisesti.
Aarni Ahtola
alue- ja kuntavaaliehdokas (vihr.)
Hamina
1.4.25