Kannanotto, Haminan seudun Vihreät 28.4.23

Ammatillisen koulutuksen yhteisten tutkinnonosien (ytot) tarkoitus on lisätä yleissivistystä ja tukea ammatillista kehitystä. Nämä opinnot mm. matematiikassa, viestinnässä ja yrittäjyydessä antavat oppijalle samalla jatko-opintokelpoisuuden.

Valtiovarainministeriön esittämät koulutusleikkaukset ovat juuri koskemassa tuota osaa, jolloin kaikilla ei olisi enää oikeutta niiden suorittamiseen. Tämä lisäisi nuorten painetta tietää jo 15-vuotiaana, mitä he loppuelämänsä haluavat tehdä. Jatko-opinto-oikeus on pitänyt ammatillisen koulutuksen ja lukion valinneet samalla viivalla korkeakouluopintojen haussa.

Tavoitteena on nostaa suomalaisten korkeakoulutettujen määrää, joten nämä leikkaukset ovat ristiriidassa myös sen kanssa. Leikkaamalla koulutuksesta ei saa lisää osaajia, lisää vientiä tai hyvinvointia.

Marinin hallitus palautti koulutusmiljardin edellisen hallituksen leikkausten jälkeen. Nyt tarvitaan työrauhaa kehittää aloitettua työtä, vakautta rahoitukseen ja panostusta opetushenkilökunnan saatavuuteen ja osaamiseen. Koulutukseen satsaaminen on tärkeää nuortemme ja meidän kaikkien tulevaisuutta ajatellen.